FIRA D'AGROECOLOGIA I TROBADA D'INTERCANVI DE LLAVORS. ALMASSORA


ALMASSORA,
DEL 16 AL 19 DE SEPTIEMBRE DE 2010
*
*
Ja són dues les edicions d’aquesta Fira que defensa una altra forma de fer agricultura i de relacionar-nos amb el medi En compte d’excloure als demés èssers vius que no són la pròpia planta, l’agricultura ecològica intenta aprofitar la complexitat dels ecosistemes naturals per a portar endavant el cultiu. El llaurador ecològic actua així com un científic de camp, fent els seus assajos, i utilitzant les combinacions de conreus que li donen menys creixement de plagues i més productivitat. Potser sense saber-ho està enriquint el sòl, alimentant a multitud de microorganismes i començant a augmentar la diversitat ja des de l’element terra, no considerant-la tant sols com a substrat suport i inert. Però l’agricultura que defensem va més enllà. Proposa fer-ho de forma conscient, i sabent en cada moment o almenys de forma hipotètica com afecten els canvis als components de l’agroecosistema. S’enceta així una nova forma de fer agricultura: la que és respectuosa amb l’entorn i a més vol aprendre de la natura. La natura és una escola i podem assistir a les seues classes i contemplar el major espectacle sobre la terra davant dels nostres propis ulls: la lluita per la supervivència que dóna lloc a l’evolució de les espècies.Les llavors cobren una gran importància en l’agricultura ecològica. Són el germen de les noves plantes i de les quals haurem de fer selecció, per a poder continuar contribuint a l’exercici portat a terme des de milers d’anys i que ha donat pas a la gran diversitat de varietats que hui en dia es cultiven. És a dir, l’evolució dirigida cap a les formes, textures i sabors que el llaurador desitja. Quan més ampla siga la base genètica d’un cultiu, més variació intraespecífica i més possibilitats de selecció. La venda de llavors híbrides per les companyies obstrueix el procés tradicional de millora i esclavitza al llaurador a comprar cada any els plantons o llavor, homogeneïtzant així el seu cultiu amb els dels llauradors companyia-depenents.
Fruit de la iniciativa de la Colla Ecologista d’Almassora va nàixer la primera edició de la Fira. De la primera Fira va sorgir la inquietud de que podríem fer més coses per l’agroecologia a Castelló i va nàixer la Xarxa d’Agroecologia de Castelló (XAC), que agrupa a ecologistes, productors i consumidors en ecològic. La XAC porta gairebé un any organitzant activitats, com ara visites a les iniciatives dels seus membres, cursos d’agronomia, cates de varietats locals i campanyes en defensa de la Sobirania Alimentaria. En aquesta segona edició de la Fira continuem amb el format d’oferir cursos (curs de formació d’entrevistadors d’agricultors de varietats locals, per Federico Varela, del Centre Nacional de Recursos Fitogenètics), conferències (entre altres, sobre qualitat dels aliments ecològics, per MD Raigón, catedràtica en la UPV) visites (a l’insectari de la Conselleria d’Agricultura), tallers (d’instal·lació de reg per degoteig, etc), projecció de documentals (sobre l’aigua i drets dels indígenes d’Amèrica llatina) i una taula rodona sobre canals curts de comercialització (moderat per la SEAE, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica).
A més, diumenge 19 tindrà lloc una degustació de varietats hortícoles tot seguit del tradicional intercanvi de llavors locals. Cal destacar la presència de l’exposició monogràfica titolada: Agroecologia, base científica de l’agricultura ecològica, a càrrec de la SEAE del 7 al 19 de setembre.
El programa complet es pot consultar a http://xarxadagroecologia.worpress.com/ A través de la promoció de l’agricultura ecològica esperem poquet a poquet contribuir a la conscienciació de la societat del necessari canvi envers de la sobirania alimentaria requisit irrenunciable per al desenvolupament sostenible i el respecte de l’entorn agrari en el que hem nascut i que tant estimem.
*
*

Entradas populares de este blog

No hi ha color

Quasi a punt...